Uutiskuva

28. huhtikuuta 2022|11:00

Oma oppimisympäristö apteekille

Avoapteekit voivat tilata FOK:lta oman oppimisympäristön, joka on käytössä vuoden 2022 loppuun asti. Oppimisympäristöön voi valita kuusi verkkokoulutusta FOK:n valikoimasta.

Jaa

Osana FOK:n oppimismuotoiluprojektia tarjoamme apteekeille mahdollisuuden testata uudenlaista yhteisopiskelua, jonka tiedetään tehostavan oppimista ja innostavan apteekin koko henkilökuntaa opiskeluun. Oppimisympäristöön voi valita kuusi verkkokoulutusta tilaushetkellä FOK:n tarjonnassa olevista apteekeille suunnatuista verkkokoulutuksista (ei LHA-alkuisia koulutuksia).

Esimerkkiapteekin oppimisympäristö

Oppiva Apteekki päätti tilata itselleen oman oppimisympäristön. Ennen tilausta koko henkilökunta kävi läpi FOK:n verkkokoulutusten tarjontaa ja esitti omia toiveitaan siitä, mitä koulutuksia haluaisivat suorittaa. Apteekin esihenkilöt koostivat toiveista kokonaisuuden, joka palvelee apteekin osaamisen kehittämisen painopisteitä vuodelle 2022.

Mukaan otettiin kolme koulutusta farmaseuttiselle henkilöstölle, kaksi teknisille ja yksi esihenkilöille.

Oppivan Apteekin oppimisympäristö:
  • Farmakologiaa apteekin arkeen 2 (suoritusaika n. 6 h)
  • Lemmikin vatsavaivoja (n. 4 h)
  • Valtimotaudit (n. 3 h)
  • Apteekkitaloutta tekniselle henkilöstölle (n. 2 h)
  • Someviestintä apteekin markkinoinnissa (n. 1,5 h)
  • Apteekin tietosuojavastaavana (n. 5–6 h)

FOK tarjosi lisäksi apteekin esihenkilöille koulutuksen siitä, miten oppimisympäristön käyttöä kannattaa hyödyntää apteekin osaamisen ja toiminnan kehittämisessä. Yhteisiä, kaikille näkyviä, tehtäviä päätettiin hyödyntää siten, että sieltä poimitaan tärkeimpiä esiin nousseita aiheita apteekin asiakaspalvelun ja lääkeneuvonnan kehittämisen tueksi.

Farmaseutit sopivat keskenään, että kuuntelevat luentoja suurin piirtein samaan aikaan, jolloin voivat keskustella luentojen aiheesta oppimisympäristössä ja työn ohessa. Kouluttautuminen päätettiin jakaa siten, että niitä suoritetaan hiljalleen vuoden ajan muutama tunti kuukaudessa. Tekniset päättivät suorittaa koulutuksen kerrallaan yhdessä sovittujen viikkojen aikana.

Apteekkari ja proviisori päättivät suorittaa Apteekin tietosuojavastaavana -koulutuksen yhtä aikaa siten, että tarkastelevat samalla apteekin omia tietosuojakäytäntöjä. Lisäksi proviisori päätti suorittaa Valtimotaudit ja Someviestintä apteekin markkinoinnissa -koulutukset.

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen oppimisympäristöön

K: Pitääkö verkkokoulutukset suorittaa kuudessa viikossa, kuten normaalisti?
V: Koulutuksen suorittamisen voi jakaa pidemmällekin ajalle (vuoden 2022 loppuun asti), mutta suosittelemme, että suorittamisaika päätetään yhdessä, jotta opinnot etenevät ja oppimisalustalla voi käydä yhteistä keskustelua.

K: Näkyvätkö tehtävien vastaukset kaikille?
V: Jokainen työntekijä on verkkokoulutuksissa omilla tunnuksillaan, jolloin koulutusten oppimistehtävien (pienten testien) vastaukset näkyvät vain henkilölle itselleen.

Koulutuksiin lisätään yhteisiä keskustelutehtäviä, joissa näette muiden kommentit, voitte kommentoida ja tykätä niistä. Yhteistehtävät on koettu innostaviksi ja ohjaavat tiedon yhteiskäyttöön apteekissa.

K: Voimmeko valita oppimisympäristöön webinaareja tai tulevia verkkokoulutuksia?
V: Oppimisympäristöön voi valita verkkokoulutuksia FOK:n apteekeille suunnatuista, myynnissä olevista verkkokoulutuksista. Vain LHA-alkuiset koulutukset on rajattu tämän ulkopuolelle, koska niihin liittyy mahdollisuus saada FOK:sta henkilökohtaista ohjausta.

Webinaarit on tarkoituksenmukaista katsoa livenä, koska niissä vuorovaikutus kouluttajan kanssa on tärkeää. Webinaaritallenteeseen saa viikon katseluajan, kuten tähänkin asti.

K: Pitääkö jokaisella olla oma käyttäjätunnus?
V: Koulutusten suorittaminen edellyttää henkilökohtaista käyttäjätunnusta, jolloin henkilö voi tehdä koulutukseen liittyvät oppimistehtävät ja saada koulutuksesta todistuksen. Henkilökohtaiset käyttäjätunnukset luodaan jokaiselle henkilölle, joka oppimisympäristöä käyttää, myös esihenkilöille.

K: Miten tilaan oppimisympäristön?
V: Tilaus tehdään sähköpostilla (oppimiskeskus@fok.fi) FOK:n asiakaspalvelusta. Oppimisympäristön rakentamista varten tarvitaan tiedot kuudesta koulutuksesta, jotka on valittu. Lisäksi FOK:lle toimitetaan osallistujatiedot FOK:n antamalla Excel-lomakkeella. Tilaus on sitova, sitä ei voi perua sen jälkeen, kun FOK on ryhtynyt luomaan oppimisympäristöä apteekille.

Koska kyseessä on oppimismuotoiluun liittyvä pilotti, on oppimisympäristön tilaus tehtävä viimeistään 15.5.2022.

K: Koska oppimisympäristö on käytössämme?
V: Oppimisympäristö on käytössänne noin kahden viikon kuluttua siitä, kun olette tilanneet sen FOK:sta ja toimittaneet FOK:lle listan osallistujista käyttäjätunnusten luomista varten. Tilauksen yhteydessä ilmoitetaan mitkä kuusi verkkokoulutusta oppimisympäristöön viedään.

K: Miten oppimisympäristö laskutetaan?
Oppimisympäristöstä lähetetään kertalasku sen jälkeen, kun koulutukset ovat apteekin käytössä. Vuonna 2022 oppimisympäristön hinta on 700 e (+alv 24 %), ja hinta sisältää henkilökohtaiset käyttäjätunnukset maksimissaan kahdeksalle henkilölle. Lisähenkilöiden hinta on 87 e (+alv)/henkilö.

Tutustu FOK:n apteekeille suunnattuihin verkkokoulutuksiin ja valitse nyt myynnissä olevista koulutuksista kuusi koulutusta (ei LHA-alkuisia) oppimisympäristöönne. Tutustu tästä.

Jaa