Uutiskuva

12. lokakuuta 2023|13:25

Blogi: Uuden oppiminen muuttaa ihmisen ja tuo merkitystä työhön

Oppiminen syntyy yhdistelemällä tietoja ja toimivia asioita yhdessä, eli tarvitset muita, vaikka loppukädessä kannatkin itse vastuun omasta oppimisestasi.

Jaa

Kun työpaikalla vallitsee oppimisen kulttuuri, uskaltavat kaikki tehdä parhaansa, kokeilla asioita uudella tavalla ja ongelmia ratkotaan yhdessä. Uutta osaamista haetaan myös ulkopuolelta, sitä jaetaan ja siitä muotoillaan oman työpaikan tietoa ja taitoja.

Kun työn tohinassa huomataan, että tiedot tai taidot eivät enää riitä, on hälytyskellojen soitava. On hyvä pohtia, että mitä tietoa tarvitsisin lisää ja sen jälkeen keskustella esihenkilön kanssa, mitä asialle voisi tehdä. Täydennyskoulutus on usein oiva ratkaisu uuden omaksumiseen.

Aikuiset osaavat itse säädellä oppimistaan ja tuoda omat käytännön työn tekemisen haasteet mukanaan koulutukseen. Oikeiden vastausten ja krediittien sijaan tärkeämpää on todellisten työn haasteiden ratkaiseminen tai oman tiedollisen osaamisaukon täydentäminen. Puhutaan osaamisperustaisesta opiskelusta suorittamisen sijaan.

Aikuiskoulutuksessa jää opiskelijalle varsin suuri vastuu omasta oppimisestaan ja siksi oppimaan oppiminen onkin arvostettu metataito tämän hetken työelämässä. Voikin sanoa, että aikuisen oppimisen ohjaamisessa oikeiden kysymysten esittäminen on tärkeämpää kuin se, että oppija osaa antaa vaikkapa tentissä eksaktin oikean vastauksen.
 
Oppimisen eteen joutuu usein näkemään vaivaa, eikä se tapahdu aina hetkessä. Taitoja joutuu harjoittelemaan ja tietoja soveltaman omaan työhön sopivaksi. Soveltamiseen tarvitaan tavallisesti myös työkavereita. On tärkeää, että työyhteisö on avoin uudelle, juuri kun sinä olet innoissasi oppimastasi. Oppimisen kannalta onkin hyödyllistä, että uutta osaamista lähdetään hakemaan juuri silloin, kun sitä tarvitaan, jotta se resonoi myös työkavereissa. Tällöin yhteinen oppiminen siirtyy työyhteisön osaamisvarannoksi kuin itsestään.

Uuden oppiminen muuttaa ihmisen. Voit joutua oppimisen kierteeseen: mitä enemmän opit, sitä paremmin pystyt yhdistelemään tietoa, mikä puolestaan auttaa ymmärtämään ja löytämään uudenlaisia näkökulmia asioihin. Tämä synnyttää itsevarmuutta ja lisää merkitystä, jota koet työssäsi. Ennen kaikkea merkityksesi työyhteisössä kasvaa, sinuun luotetaan ja sinua arvostetaan.  

Soile Tähtinen
KM, koulutuspäällikkö
FOK

 

Jaa