Uutiskuva

28. kesäkuuta 2024|14:50

Farmaseuttien ja proviisorien rokotusoikeus

Olemme saaneet kysymyksiä siitä, miten oikeus rokottaa hankitaan. Lue tästä alta tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Jaa
Miten osaaminen hankitaan?

FOKin kautta teoriaosaaminen hankitaan käymällä Farmasian ammattilainen rokottajana -verkkokoulutus ja sen jälkeen vielä harjoitellaan rokottamista käytännössä toisessa koulutuksessa.

FOK tulee järjestämään syksyllä muutaman Rokottaminen käytännössä -koulutuksen, mikäli kysyntää riittää. FOKilla on myös Apteekin Terveyspiste -kumppaneita, jotka tarjoavat tämän koulutuksen. Tällöin voit sopia koulutuksesta suoraan ko. Terveyspisteen kanssa. Löydät näiden Apteekin terveyspisteiden tiedot Rokottaminen käytännössä -koulutuksen linkistä.

Käytännön koulutuksiin tulevilta edellytetään osallistujamerkki (=todistus) Farmasian ammattilainen rokottajana -verkkokoulutuksesta, jotta varmistetaan riittävä teoriaosaaminen erityisesti huomioiden farmaseuttien ja proviisorien perusosaaminen.

Saat koulutuksistamme sähköiset osallistujamerkit ja molemmat koulutukset käytyäsi Rokotusosaaja-osaajamerkin, jossa on kuvattu merkin saajan osaaminen (=osaamiskriteerit).  

Saanko aloittaa rokottamisen näiden koulutusten jälkeen?

Koulutukset eivät anna itsessään oikeutta rokottaa. Henkilön on annettava näyttö osaamisestaan. Näyttö annetaan yleensä siinä yksikössä, jossa tulee jatkossa myös rokottamaan.  Rokotusluvan antaa koulutusten ja näytön perusteella sen yksikön vastuulääkäri, jossa tulet työskentelemään (esim. apteekissa Apteekin Terveyspisteen vastuulääkäri).

Riittävätkö edellä mainitut koulutukset rokottamisluvan saamiseen?

Rokotusluvan myöntää yksikön vastuulääkäri. On hyvä varmistaa työnantajaltasi, jossa tulet toimimaan rokottajana, mikä kelpaa koulutukseksi ja näytöksi kyseisessä yksikössä.
Yksikön vastuulääkäri antaa rokotusluvan koulutusten ja näytön perusteella. Myös se, mikä riittää näytöksi varmistetaan yksikön vastuulääkäriltä.

Voinko korvata Farmasian ammattilainen rokottajana -verkkokoulutuksen toisella koulutuksella?

FOK ei ota kantaa siihen, millä koulutuksella tulet hakemaan rokotuslupaa yksikön vastuulääkäriltä. On kuitenkin hyvä huomioida, että moni olemassa oleva rokotuskoulutus on suunnattu sairaanhoitajille, joilla on erilainen perusosaaminen kuin farmasian ammattilaisilla. FOKin koulutus on suunniteltu täydentämään farmaseuttisen henkilökunnan osaamista rokottamisessa tarvittavilla tiedoilla.

Yksikön vastuulääkäri päättää aina, mikä koulutus kelpaa teoriaosaamisen osalta.

28.6.2024 / FOK

Jaa